Archive

Бесплатна литература @ Книготека – Фондација Македоника

Создавање најголема е-библиотека на македонски јазик - Книготека Македоника, каде за првпат во историјата на едно место ќе се најдат најголем број дела напишани од македонски автори. Основната цел на книгата е таа да стигне до читателот и да воспостави комуникација со него. Темелејќи се на оваа дефиниција се поставени и двата принципа на Фондација Македоника: - Бесплатност - Вонвременска достапност што не познава граница и растојание ...

Continue Reading

Виртуелна обиколка @ Археолошки Музеј на Република Северна Македонија

Археолошкиот музеј со помош на оваа виртуелна обиколка овозможува бесплатна посета на најексклузивната интернационална изложба на овие простори, ''100 години Требениште''. Можете да ја погледнете на овој линк.  ...

Continue Reading

Онлајн изданија @ Институт за етнологија и антропологија

За да го олесни пристапот до своите изданија во кризниот период предизвикан од пандемијата, Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет во Скопје на својот сајт овозможува бесплатно преземање на дел од нив. Достапни се на овој линк. ...

Continue Reading

Online емисии @ Creative Talks

Creative Talks е серија на настани посветена на ширење и развивање на креативноста во Скопје. Тие досега ги организираа настаните но живо, но поради новонастанатата ситуација, ги одржуваат разговорите онлајн преку нивната Facebook страна, а откога ќе завршат, се достапни на нивниот YouTube канал....

Continue Reading

Апликација за визуелизација @ Продизајн

Компанијата Продизајн овозможува бесплатно користење на апликацијата InRoomPreview, односно нови бесплатни акаунти за сите оргинални креативци кои би сакале да ги имаат своите дела во апликација за визуелизација: ликовни уметници, фотографи, тату артисти, декорација на дом - изработка на лампи, декорации за ѕид...

Continue Reading

Online претстави @ Bolshoi theater

Легендарниот Болшој театар во Москва соопшти дека бесплатно ќе емитува селекција од најдобрите класични перформанси на својот YouTube канал, каде што е прикажан и распоредот за истите. ...

Continue Reading

Nightly Opera Streams @ The Metropolitan Opera

За време на ова несекојдневие, The Met се надева дека ќе ги разубави животите на членовите на нивната публика со тоа што секој ден, бесплатно ќе објавува различен различен перформанс кој ќе биде достапен за период од 20 часа на ден со почеток во 19:30 часот до 15:30 часот следниот ден. Погледнете го распоредот тука и уживајте во перформансите.\  ...

Continue Reading

Бесплатни онлајн содржини @ Едукативен центар Скампер

Тимот на Едукативен центар Скампер овозможува бесплатни онлајн содржини за дечиња од 3 до 6-годишна возраст Од „Скампер“ истакнуваат дека материјалите ќе бидат ажурирани на два дена, а веќе можете да ги превземете од овој линк.  ...

Continue Reading

Онлајн сликовници @ Unicef

Unicef нудат бесплатни онлајн сликовници кои се достапни на македонски и албански јазик за деца на предучилишна и деца на училишна возраст. Сликовниците се достапни тука. ...

Continue Reading